Dieta ketogeniczna – co to jest i na czym polega keto?
Szukasz rzetelnych informacji o diecie ketogenicznej? Zastanawiasz się czy keto będzie dla Ciebie odpowiednie?
Po przeczytaniu naszego artykułu bedziesz wiedzieć czym jest dieta ketogeniczna, jak powstała, jakie są jej zasady, zalety oraz warianty i czy będzie pomocna w realizacji Twoich celów.
Idź do wybranej sekcji
Dieta ketogeniczna (inaczej dieta ketonowa / ketogenna / keto) – jest to wysokotłuszczowy styl żywieniowy, który poprzez znaczne ograniczenie węglowodanów, wprowadza organizm w stan ketozy i sprawia, że zaczyna on wykorzystywać tłuszcz (ketony) jako główne źródło energii.
O keto i jej korzystnym wpływie na odchudzanie (redukcję masy ciała) oraz zdrowie, zrobiło się ostatnio bardzo głośno. Temat keto poruszany jest często w telewizji śniadaniowej, radiu oraz prasie, a w internecie roi się od reklam cateringów i aplikacji z keto jadłospisami.
Co chwile pojawia się mnóstwo sprzecznych informacji – jedni wychwalają ten styl pod niebiosa, a inni kategorycznie go odradzają twierdząc, że wcale nie pomaga w odchudzaniu, a wręcz szkodzi zdrowiu.
Jak więc jest naprawdę? Czy stosowanie keto jest korzystne? Jest to kolejny, przejściowy trend żywieniowy, czy jednak ma ona tak duży potencjał jak głoszą reklamy?
W poniższym artykule szczegółowo opisaliśmy dietę keto, jej koncepcję, historię, zasady, warianty oraz zalety – po to, aby umożliwić Ci lepsze poznanie tego stylu żywienia i samodzielne wyciągnięcie wniosków.
Dla ułatwienia podzieliliśmy go na sekcje do których możesz przejść „na skróty”, korzystając z odsyłaczy znajdujących się kilka akapitów wyżej w spisie treści (klik).
Dieta ketogeniczna – hit czy kit?
W świecie dietetyki co jakiś czas pojawiają się nowe, coraz to bardziej wymyślne diety. Kiedyś niezwykle popularna była dieta niskotłuszczowa, a w każdym supermarkecie można było dostać setki produktów ze znaczkiem “low-fat”. Później nastała moda na wegetarianizm i na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się produkty z symbolem “wege” lub “vegan”.
Pod tym względem, świat dietetyki niewiele różni się od świata mody, gdzie co rusz dochodzi do zmiany trendów i stylów, które niegdyś będąc na topie popularności, nagle stają się niszowe i niemodne. Zdarzają się jednak rzeczy “uniwersalne” i “ponadczasowe”, które mimo biegu lat, nie wypadają z obiegu.
W branży odzieżowej za przykład mogą posłużyć np. ‘klasyczne’ jeansy, które pasują do wszystkiego, a w dietetycznej np. warzywa, które niezależnie od tego czy mowa o diecie wysokobiałkowej, wysokotłuszczowej, wysokowęglowodanowej i wszelakich ich odmianach – zawsze były uznawane za zdrowe i niezbędne. Swoją drogą, wbrew powszechnym mitom, na keto również są niezwykle wskazane i powinny występować w dużych ilościach.
Czy wobec tego obecna moda na dietę keto i low-carb przeminie tak samo, jak niegdyś moda na dietę Dukana, czy inne samozwańcze „magiczne sposoby” na odchudzanie?
Aby móc odpowiedzieć sobie na to pytanie, warto najpierw zastanowić się, czym tak naprawdę różnią się od siebie wszystkie znane style odżywiania.
Główne różnice w poszczególnych dietach wynikają z:
a) proporcji makroskładników (białka, tłuszczów, węglowodanów),
b) pochodzenia lub występowania produktów (np. roślinne/odzwierzęce),
c) formie podania posiłku (np. stała/płynna – w przypadku diet sokowych),
d) restrykcji (eliminacji) pewnych grup lub produktów (np. gluten, laktoza).
Wszystkie znane style żywieniowe są klasyfikowane na podstawie manipulacji dokonywanych w obrębie powyższych elementów.
Jednak dieta keto jest tu o tyle wyjątkowa, że jako jedyna prowadzi do globalnych zmian w metabolizmie i przestawia organizm, na alternatywne źródło pozyskiwania energii.
Jest to znacząca różnica, ponieważ we wszystkich znanych dietach (takich jak np. wege, low-carb, low-fat, high-carb, dukan, zbilansowanej, sokowej itd.) – głównym źródłem energii dla naszego organizmu jest zawsze glukoza.
Natomiast, dieta ketogenna ma za zadanie wprowadzić ciało w stan ketozy, co sprawia, że głównym (alternatywnym) źródłem energii stają się ciała ketonowe (tłuszcz), a nie glukoza (węglowodany). Zmiana ta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, ponieważ ketony bardzo różnią się od glukozy.
Gdyby porównać nasze ciało do ogniska, to glukoza jest jak kartka papieru – daje bardzo duży ogień (energię) w krótkim czasie, ale za chwile się zużywa. Ketony, są natomiast jak gruby kawał drewna, który wrzucony do ognia potrzebuje czasu, aby się rozpalić, jednak w perspektywie czasu spala się dłużej – przez wiele godzin, dając stabilne ciepło (energię).
Znaczne zmniejszenie ilości węgli i zwiększenie podaży tłuszczu, które występuje na keto – nie jest więc celem, a jedynie sposobem na to, aby organizm wszedł w stan ketozy i przestawił swój metabolizm.
Ten styl żywienia warto wobec tego rozpatrywać przede wszystkim w kontekście jej wpływu na metabolizm energetyczny i pozytywnego działania ketonów.
Pod tym względem keto jest to absolutnie przełomowe i inne niż wszystkie diety, ponieważ uzyskiwanie stanu ketozy i odpowiednio wysokiego stężenia ciał ketonowych, niosą za sobą mnóstwo pozytywnych następstw, których można nie doświadczyć bazując na innych stylach żywieniowych wegetariańskim, śródziemnomorskim, wysokowęglowodanowym itd.
Warto jednak zaznaczyć, że bycie czymś przełomowym lub innym, nie musi oznaczać bycia lepszym lub gorszym. To zależy jakie będziemy mieć do tego podejście i jak to zastosujemy w swoim życiu. Na przykład – wynalezienie bomby atomowej również było przełomem, a chyba zgodzisz się, że skutki tego odkrycia, ciężko uznać za korzystne.
Dieta ketogeniczna ma na celu wprowadzić organizm w stan ketozy, który sprawia, że tłuszcze (ketony) stają się głównym paliwem energetycznym.
Keto dieta – skąd się wzięła i jak powstała?
Dieta ketogeniczna ma udokumentowane korzenie już w latach 20. XX wieku, kiedy to została opisana jako sposób leczenia padaczki lekoopornej u dzieci. Wtedy to amerykański lekarz Dr Russell Wilder z Mayo Clinic opracował żywienie oparte na wysokim spożyciu tłuszczów, niskim spożyciu węglowodanów i umiarkowanej ilości białka.
Nie do końca wiadomo, w jaki dokładnie sposób ketogeniczne odżywianie wpływało na zmniejszenie dolegliwości i częstotliwości napadów padaczkowych. Eksperci podejrzewają, że może to wynikać z właściwości ketonów, które chronią komórki nerwowe przed atakiem wolnych rodników.
Początkowo zasady diety ketogenicznej były stosowane głównie w szpitalach w celach medycznych, ale w ostatnich latach zyskały na popularności pomagając w utracie masy ciała i poprawie zdrowia.
Geneza powstania keto jest natomiast o wiele starsza i sięga początków historii człowieka. Stan ketozy, czyli przestawienie się organizmu na czerpanie energii z alternatywnego źródła, jakimi są ciała ketonowe powstające z kwasów tłuszczowych (tłuszczu) w wątrobie, jest całkowicie naturalnym, fizjologicznym procesem, który umożliwił naszemu gatunkowi przetrwanie przez setki tysięcy lat.
W czasach prehistorycznych, kiedy dostępność pożywienia była ograniczona, ludzie żyli w warunkach, które wymagały od nich ciągłego poszukiwania jedzenia. Ich odżywianie było oparte głównie na białkach i tłuszczach pochodzących z upolowanych zwierząt, ryb i owoców morza, a także na roślinach, które były łatwo dostępne w okolicy.
Węglowodany były wówczas trudniejsze do zdobycia i spożywane były w niewielkich ilościach, ponieważ wszystkie warzywa i owoce występują w przyrodzie sezonowo, a nie przez cały rok.
Większość występujących w naturze roślin jest dla nas niejadalna, a te, które możemy spożywać, są również łakomym kąskiem dla wielu zwierząt roślinożernych i owadów. Bez elektryczności możliwość przechowywania żywności była bardzo ograniczona, tak więc jadło się głównie to, co w danym momencie było dostępne.
Powstanie rolnictwa i świadomej uprawy roślin przez człowieka, datuje się na około 12 000 lat temu. Biorąc pod uwagę, że nasz gatunek (Homo sapiens) liczy przeszło 190 000 lat (a Homo erectus – 1,8 mln lat), można ławo zauważyć, że 12 000 lat jest okresem względnie krótkim i przez większość swojej historii nie uprawialiśmy hodowli, tylko jedliśmy to co udało się nam znaleźć oraz upolować.
Czy spożycie dużej ilości tłuszczu i białka jest zgodne z naszą fizjologią?
Żeby dobrze zobrazować sobie menu, towarzyszące człowiekowi przez setki tysięcy lat, wyobraź sobie, że żyjesz na terenie obecnej Polski, ale nie dziś, lecz 10 tysięcy lat temu.
W naszej szerokości geograficznej, przez około 4 miesiące w roku panuje zima, a dostępność do jakichkolwiek warzyw czy owoców (węglowodanów) jest w tym czasie praktycznie zerowa. Co wtedy jesz? To co uda Ci się zdobyć.
Tak wiec przez kilka miesięcy w roku, chcąc nie chcąc, odżywiasz się w sposób ketogeniczny (białko + tłuszcz), a Twoje ciało wchodzi w stan ketozy i przestawia się na efektywne wykorzystywanie tego paliwa, które obecnie jest dostępne – czyli tłuszczu.
Stan ketozy można osiągnąć na dwa sposoby – pierwszym z nich, jest wspomniane ograniczenie spożycia węglowodanów, drugim zaś, post trwający powyżej 16h.
Żyjąc “w dziczy” (nawet w sezonie letnim czy wiosennym) – regularne spożywanie kilku posiłków dziennie jest całkowicie niewykonalne. Upolowanie zwierzyny raz na kilka dni to i tak duży sukces. W związku z tym okresy wielogodzinnych lub kilkudniowych głodówek były nieodzownym elementem naszej egzystencji.
Co więcej, upolowanie zwierzyny i przetrwanie w warunkach naturalnych (poszukiwanie wody, walka, ucieczka itd.) wymaga dużej ilości ruchu, a to, również przyśpiesza wejście w stan ketozy. Dzieje się tak ponieważ, aktywność fizyczna zużywa glikogen (węglowodany) zmagazynowany w mięśniach i wątrobie, będący “rezerwą” węglowodanów dla naszego ciała. Gdy glikogen zostaje zużyty, organizm jest zmuszony do przestawienia się na inne paliwo, ponieważ poprzednie się wyczerpało.
Dodając dwa do dwóch, można śmiało stwierdzić, że nasi przodkowie przez dużą część roku, gdy zapasy źródeł węglowodanów były skrajnie niskie lub nieobecne, korzystali z alternatywnego źródła energii,m czyli tłuszczu (ketonów). Dlatego, jeżeli kiedyś spotkasz się ze stwierdzeniem, że dieta keto to jakiś nowy wymysł lub, że odstawienie węglowodanów nie jest zgodne z naszą fizjologią, to będziesz wiedzieć, dlaczego jest dokładnie na odwrót.
Pamiętasz, jak we wcześniejszej części artykułu padło porównanie ciał ketonowych do dużego kawałka drewna palącego się w ognisku przez wiele godzin? W związku z tym, że naszym przodkom często brakowało natychmiastowego dostępu do jedzenia to, aby przetrwać, organizm musiał nauczyć się sprawnie funkcjonować w okresie głodu.
Właśnie dlatego, zostaliśmy przystosowani do pozyskiwania energii z różnych źródeł i potrafimy sprawnie „przełączać” się pomiędzy wykorzystywaniem tłuszczu jako paliwa, a bazowaniem na glukozie. Jest to dowód na wspaniałość procesu ewolucji. Obecnie daje nam to świadomość, że stan ketozy to zjawisko naturalne, a nasz organizm może być elastyczny i dostosowywać się do warunków, które mu proponujemy.
Zastanawiasz się, dlaczego ketoza umożliwiała przetrwanie w skrajnych warunkach. sprawne funkcjonowanie ciała i podejmowanie aktywności, pomimo bardzo długich przerw w spożywaniu pokarmu u naszych przodków?
Dzieje się tak ponieważ ketoza powoduje:
a) zmniejszenie uczucia głodu, a chyba każdy z nas wie, jak nawet niewielki głód potrafi rozpraszać i zmniejszać wydajność pracy organizmu,
b) wzrost poziomu energii, co umożliwia wysiłek fizyczny i intelektualny,
c) lepszą pracę mózgu, a w tym koncentrację, wzrost efektywności nauki i pamięci, które w ujęciu przeżycia oraz szukania pożywienia są niezwykle ważne,
d) wzrost poziomu dopaminy, a więc motywacji i chęci do podjęcia działania.
Ten stan był więc dla nas idealnym mechanizmem survivalowym, bez którego bardzo ciężko było by przetrwać naszym przodkom na łonie przyrody. Na szczęście potencjał keto nie ogranicza się wyłącznie do warunków ekstremalnych i czasów prehistorii.
Unikalne właściwości ketogenicznego stylu żywienia, mogą być bardzo pomocne również w czasach obecnych, a więcej informacji na ten temat znajdziesz poniżej, w kolejnej sekcji artykułu.
Niskowęglowodanowy i ketogeniczny styl żywienia towarzyszył ludzkości od zarania dzejów. Stan ketozy jest zgodny z naszą fizjologią i niesie ze sobą wiele różnych korzyści.
Zalety diety ketogenicznej. Kiedy warto stosować keto?
Jako główne zalety płynące ze stanu ketozy, podaje się:
- Skuteczność w utracie wagi: dieta ketogeniczna może pomóc skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ zmniejsza apetyt, poprawia wrażliwość insulinową, nasila lipolizę (spalanie tkanki tłuszczowej), ogranicza napady na słodkie, co z kolei sprawia, że dużo łatwiej jest trzymać deficyt kaloryczny w diecie.
- Stabilizacja stężenia glukozy we krwi: na keto ograniczając węglowodany, ograniczamy też związane z nimmi skoki glukozy (cukru) oraz insuliny we krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku odchudzania oraz poprawy pracy trzustki, walki z cukrzycą, insulinoopornością, hiperinsulinemią i tzw. zespołem metabolicznym.
- Poprawa funkcji mózgu i wsparcie układu nerwowego: długoterminowa obecność ketonów sprzyja poprawie koncentracji, pamięci oraz szybkości nauki. Ma też działanie neuroprotekcyjnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera, Parkinsona czy epilepsja.
- Zmniejszenie stanów zapalnych: odpowiednio dopasowane keto jest dietą o dużej gęstości odżywczej. Produkty stanowiące jej fundament są bogate w witaminy oraz składniki mineralne, charakteryzujące się najwyższą biodostępnością. A odpowiednie odżywienie organizmu wspiera regenerację i leczenie chorób przewlekłych. Dodatkowo ketony mają mnóstwo niezwykle ciekawych właściwości bezpośrednio wpływają na redukcję czynników generujących stany zapalne, wspierają działanie układu odpornościowego, wpływają na aktywacje wielu genów, w tym długowieczności, tj. SIRT,czy FOXO3.
- Wysoki poziom energii i dobre samopoczucie: ograniczenie spadków energii w ciągu dnia, poprawa nastroju i korzystny wpływ na poziom dopaminy. Dopamina jest neuroprzekaźnikiem, który odpowiada za motywację i chęć do działania.
Korzyści wynikających ze stosowania diety ketogenicznej oraz przykładów na jej praktyczne zastosowanie jest jednak o wiele więcej, dlatego szczegółowo opisaliśmy je w osobnym artykule – “Zalety stosowania diety ketogenicznej”.
Ketoza – jak zacząć? Główne zasady diety ketogenicznej.
Keto jest dietą o wysokiej zawartości tłuszczu, umiarkowanej zawartości białka i bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Jednak w odróżnieniu od innych rodzajów odżywiania (wysokobiałkowy, niskotłuszczowy czy niskowęglowodanowy) – proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów na keto nie są podyktowane ideologią, lecz wynikają bezpośrednio z procesów fizjologicznych i mają wygenerować konkretne zmiany zachodzące w naszym ciele.
Bezpośrednim celem diety keto, nie jest jednak spożywanie dużej ilości tłuszczu i małej ilości węglowodanów, lecz odpowiednie dostosowanie tych makroskładników tak, aby wprowadzić organizm w stan ketozy, czyli zmienić „paliwo” (glukoza) z którego zwyczajowo korzysta .
Dla przykładu – dieta “low-carb” (niskowęglowodanowa), również jest wysokotłuszczowa i ogranicza węglowodany, ale nie jest tym samym co dieta ketogeniczna, ponieważ mimo podobnych założeń – nie wywołuje tego pożądanego stanu.
Główne zasady diety ketogenicznej to:
- Ograniczenie spożycia węglowodanów: W diecie ketogenicznej ilość dostarczanych węglowodanów jest bardzo ograniczona, zwykle jest to mniej niż 50 gramów dziennie, co stanowi około 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Samo ograniczenie ilości węglowodanów to jednak nie wszystko. Ogromne znaczenie ma również unikanie niektórych typów węglowodanów – np. zawartej w owocach fruktozy.
- Wysokie spożycie tłuszczów: W diecie ketogenicznej spożycie tłuszczów stanowi zwykle około 70-80% całkowitej wartości kalorycznej. Tłuszcze powinny pochodzić z produktów naturalnych, takich jak mięso, ryby, orzechy, nasiona, oleje roślinne i awokado.
- Umiarkowane spożycie białka: Spożycie białka w diecie ketogenicznej jest zwykle umiarkowane i wynosi około 20-25% całkowitej wartości kalorycznej. Nadmierne spożycie białka może prowadzić do przekształcenia go w glukozę w procesie glukoneogenezy i tym samym może utrudniać wejście w stan ketozy. Jest to szczególnie istotne na początkowym etapie diety ketogenicznej – zwanym keto adaptacją, o której pisaliśmy w odrębnym artykule zatytuowanym: keto adaptacja.
Proporcje makroskładników (białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika) to pierwszy, ale nie jedyny aspekt, o który należy zadbać na diecie ketogenicznej.
To, czy dany rodzaj odżywiania będzie dla nas korzystny czy też nie – wynika przede wszystkim z jakości i rodzaju spożywanych przez nas produktów oraz odpowiedniego ich zbilansowania.
Przykład: Będąc na diecie wegetariańskiej, można spożywać cukier i pieczywo. Jeżeli jednak porównamy osobę, która spożywa tylko cukier i pieczywo – z taką, która bazuje na różnych warzywach, kaszy, oliwie z oliwek itd… to pomimo, że obie te osoby, są niewątpliwie na diecie wege – to wpływ tego stylu żywienia na ich zdrowie, sylwetkę i samopoczucie będzie diametralnie inny.
Każda dieta, w tym również ketogeniczna, będzie szkodliwa w perspektywie długoterminowej, jeżeli będzie źle zbilansowana.
Warto również pamiętać o tym, że nasz organizm (a w szczególności układ pokarmowy) nie lubi nagłych zmian w diecie. Dlatego też modyfikacje należy wprowadzać stopniowo – krok po kroku zmniejszając/zwiększając ilość makroskładników lub kalorii w swojej diecie.
Dieta keto – warianty diety ketogenicznej.
Istnieje kilka wariantów diety ketogenicznej, a do najbardziej popularnych z nich należy:
- Standardowa dieta ketogeniczna (SKD) – składająca się z wysokiej zawartości tłuszczów, umiarkowanej ilości białek i bardzo niskiej ilości węglowodanów. Jest to najbardziej popularny wariant keto i to właśnie o nim jest ten artykuł.
- Cykliczna dieta ketogeniczna (CKD) – wariant ten polega na cyklicznym stosowaniu diety keto z krótkimi okresami spożywania większej ilości węglowodanów. CKD zostało stworzone z myślą o osobach, które są na keto od dłuższego czasu, których celem jest budowanie suchej masy mięśniowej. W praktyce wyglada to tak, że np. 5 dni w tygodniu jesteśmy na keto, a przez 2 dni odżywiamy się w sposób zbilansowany lub może być związane z sezonowością, czyli np. stosowaniem keto tylko w okresie zimowym
- Targetowana dieta ketogeniczna (TKD) – wariant ten dopuszcza spożywanie dodatkowej puli węglowodanów przed lub po treningu, w celu zwiększenia wydajności fizycznej. Podobnie jak CKD, stworzony został dla osób, które z powodzeniem stosują keto od dłuższego czasu i mają dobrą elastyczność metaboliczną.
Będąc w stanie ketozy możesz testować różne proporcje makroskładników oraz dobierać warianty i protokoły żywieniowe (np. Intermittent Fasting / Posty przerywane) tak, aby najlepiej wpisywały się pod Twoje potrzeby, styl życia oraz cele.
Z doświadczenia wiemy, że różni ludzie mają różną tolerancję na węglowodany – tj. niektórzy, aby utrzymać stan ketozy muszą sztywno trzymać się limitu 50g ww dziennie, a inni, mogą zjeść nawet 100g węglowodanów dziennie i nadal mieć wysoki poziom ciał ketonowy oraz wszystkie benefity wynikające z keto.
Dieta ma Ci służyć, a nie utrudniać życie, dlatego warto zachować zdrowy rozsądek i podchodzic do niej w sposób praktyczny i świadomy, dopasowując ją pod siebie.
Dla przykładu, jeżeli świetnie czujesz się na keto, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować ją długoterminowo. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie okresu letniego bez owoców, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby okresie zimowym być na keto, a kiedy robi się cieplej przejść na inny model żywieniowy np. umiarkowany low carb lub dietę zbilansowaną.
Pamiętaj jednak, że jeżeli z dnia na dzień drastycznie zmienisz styl żywienia to układ trawienny może się zbuntować, dlatego zarówno wejście, wyjście jak i wprowadzanie modyfikacji w diecie ketogenicznej, powinno odbywać się stopniowo.
Dieta ketogenna i stan ketozy – podsumowanie.
Dieta ketogeniczna to niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy sposób odżywiania, który prowadzi do szeregu zmian metabolicznych mających na celu wejście w stan ketozy.
Ketoza to fizjologiczny proces, w którym organizm wytwarza i wykorzystuje ketony jako główne źródło energii zamiast glukozy. W normalnych warunkach organizm korzysta z glukozy jako głównego źródła energii, ale w przypadku ograniczenia węgli (keto) lub długiego postu, organizm zaczyna wytwarzać ketony z tłuszczów jako alternatywne źródło energii.
Stan ten jest całkowicie naturalny i towarzyszy ludzkości od czasów prehistorycznych. Dieta ketogeniczna zaczęła zyskiwać na popularności w latach 20. XX wieku, ponieważ była wykorzystywana w celach klinicznych, jako skuteczna metoda leczenia padaczki lekoopornej u dzieci.
W ketogenicznym stylu żywienia ilość węglowodanów jest ograniczona do około 20-50 gramów dziennie, co stanowi tylko 5-10% całkowitego spożycia kalorii. Białka stanowią około 20-25% dziennego spożycia kalorii, a tłuszcze pozostałe 70-75%.
Do głównych zalet keto zaliczają się: szybka utrata wagi, zmniejszenie apetytu, poprawa poziomu cukru we krwi, zwiększenie poziomu energii oraz poprawa funkcji mózgu.
Jest to styl żywienia dla osób świadomych, który wymaga większej precyzji i wiedzy niż inne diety bazujące na węglowodanach.
Dieta Keto
Potrzebna Ci pomoc w realizacji celów?
Jeżeli czujesz, że przyda Ci się wsparcie w skutecznej realizacji swoich celów na keto, to możesz liczyć na moją pomoc.
Nazywam się Dawid Woźniakowski, jestem dietetykiem z ponad 15 letnim stażem zawodowym oraz założycielem KetoMe.
Jestem na keto od 8 lat i na własnej skórze doświadczyłem, ile dobrego może zdziałać dieta ketogeniczna w kontekście poprawy jakości życia.
Mimo poważnych zaburzeń hormonalnych, kilku chorób metabolicznych oraz 17 operacji chirurgicznych, udało mi się schudnąć ponad 40 kg, diametralnie poprawić swoją sylwetkę i okiełznać problemy zdrowotne.
Pomogę Ci nie tylko bezpiecznie przejść przez proces adaptacji ketogenicznej, ale przede wszystkim skutecznie pozbyć się niechcianych kilogramów i problemów ze zdrowiem.
Dieta Keto
Potrzebna Ci pomoc w realizacji celów?
Nazywam się Dawid Woźniakowski, jestem dietetykiem z ponad 15 letnim stażem zawodowym oraz założycielem KetoMe.
Jestem na keto od 8 lat i na własnej skórze doświadczyłem, ile dobrego może zdziałać dieta ketogeniczna w kontekście poprawy jakości życia.
Mimo poważnych zaburzeń hormonalnych, kilku chorób metabolicznych oraz 17 operacji chirurgicznych, udało mi się schudnąć ponad 40 kg, diametralnie poprawić swoją sylwetkę i okiełznać problemy zdrowotne.
Pomogę Ci nie tylko bezpiecznie przejść przez proces adaptacji ketogenicznej, ale przede wszystkim skutecznie pozbyć się niechcianych kilogramów i problemów ze zdrowiem.